PERANAN SAYUR DAN BUAH
DALAM MENANGANI PRADIABETES

Diet yang melebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan boleh membantu menurunkan paras gula darah semasa berpuasa, meningkatkan kepekaan insulin dan malah mengurangkan berat badan1.

KEBANYAKAN DEWASA MALAYSIA TIDAK MENGAMBIL SAYUR-SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN YANG SECUKUPNYA

v 2 image v 2 image mobile

Kira-kira 95/100

Berdasarkan tinjau selidik kebangsaan yang dijalankan pada tahun 20192

APAKAH YANG DIANGGAP SEBAGAI
PENGAMBILAN SAYUR DAN BUAH YANG SIHAT?

PIRAMID MAKANAN MALAYSIA 2020
Panduan pengambilan makanan HARIAN

v bm 3 img alt v bm 3 image mobile removebg

Nota

  1. Bilangan sajian dikira berasaskan 1,500kcal, 1,800 kcal dan 2,000 kcal untuk dewasa.
  2. Orang dewasa yang kurang aktif/banyak duduk perlu mengambil bilangan sajian minimum.

Jumlah hidangan yang cukup adalah sekurang-kurangnya 3 sajian sayur dan 2 sajian buah setiap hari3. Tetapi ini tidak bermakna anda mengelakkan makanan lain dalam piramid makanan! Kepelbagaian amat penting kerana tiada satu sayur dan buah yang boleh memberikan semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh kita untuk kekal sihat.

TINGKATKAN PENGAMBILAN SAYUR DAN BUAH DAPAT
MENGURANGKAN RISIKO PRADIABETES4

BAGAIMANA?

Sayur-sayuran dan buah-buahan kaya dengan serat makanan, flavonoid dan sebatian antioksidan, folat, dan kalium - nutrien penting untuk mencegah diabetes jenis 2.

v bm 4 group 1 v 4 progress bar 1

Kenapa ia penting v 4 arrow right cropped removebg preview

v bm 4 group 2 v 4 progress bar 2 1

Kenapa ia penting v 4 arrow right cropped removebg preview

v bm 4 group 3 v 4 progress bar 3 1

Kenapa ia penting

v bm 4 card 1 mobile

Kenapa ia penting v 4 arrow right cropped removebg preview

v bm 4 card 2 mobile

Kenapa ia penting v 4 arrow right cropped removebg preview

v bm 4 card 3 mobile

Kenapa ia penting

v bm 4 card 4 mobile

Kenapa ia penting v 4 arrow right cropped removebg preview

v bm 4 card 5 mobile

Kenapa ia penting v 4 arrow right cropped removebg preview

v bm 4 card 6 mobile

Kenapa ia penting

v bm 4 card 7 mobile

Kenapa ia penting v 4 arrow right cropped removebg preview

v bm 4 card 8 mobile

Kenapa ia penting v 4 arrow right cropped removebg preview

v bm 4 card 9 mobile

Kenapa ia penting

CARA MUDAH UNTUK MAKAN
LEBIH BANYAK SAYUR DAN BUAH

v 5 card 1

Terus mengambil sayur dan buah kegemaran anda

Walaupun kepelbagaian makanan penting untuk memberi badan anda nutrien yang diperlukan, anda boleh bermula dengan memilih sayur-sayuran dan buah-buahan kegemaran anda. Ini akan memudahkan anda untuk memastikan dapatkan pengambilan nutrien harian yang diperlukan kerana anda dapat makan sayur dan buah tersebut!

v 5 card 2

Cuba tambah satu jenis sayur dalam sajian kegemaran anda

Cuba sertakan sayur atau memesan sayur tambahan dalam sajian kegemaran anda, lebih-lebih lagi jika sajian tersebut memang tidak dihidangkan bersama sayur. Kita biasanya menikmati makanan kegemaran kita dengan lebih kerap, dan jika ada sayur di dalamnya, maka ada manfaat lebih besar bagi kesihatan kita.

v 5 card 3

Pastikan sayur dan buah menjadi sajian utama dalam makanan anda

Jadikan sayur dan buah sajian utama dalam hidangan anda, dan bukan sebagai sajian sampingan sahaja. Menurut saranan Pinggan Sihat Malaysia, kumpulan makanan ini seharusnya meliputi separuh daripada pinggan kita.

v 5 card 4

Gantikan sajian sampingan biasa dengan sayur dan buah

Semasa makan di luar, kita biasanya memesan manisan - seperti biskut, kek, ais krim, pastri, pai dan sebagainya. Cuba gantikan manisan dengan salad sayur. Jika anda kurang menggemari sayur, cubalah salad buah dengan kuah salad kurang atau jus buah tanpa gula tambahan.

v 5 card 5

Bawa sayur dan buah sebagai snek sambil ke sana sini

Jika anda selalu ke sana sini, pertimbangkan membawa sayur atau buah apabila anda keluar rumah untuk mengisi perut semasa terasa lapar. Dengan membawa bekal yang lebih sihat, anda tidak mungkin mengambil makanan atau minuman dengan nutrien rendah berkalori tinggi.

v 5 card 6

Jika anda suka berkebun, tanamlah makanan sendiri!

Sudah pasti lebih seronok dan memuaskan jika anda dapat menikmati hasil tanaman sendiri. Kajian mendapati bahawa mereka yang lebih banyak berkebun kemungkinan besar makan lebih banyak mengambil sayur dan buah9. Aktiviti ini juga satu bentuk senaman sederhana yang boleh membantu anda menyekat pradiabetes kerana segala pergerakan yang dilakukan semasa berkebun.

SALAH TANGGAPAN UMUM YANG
MENJEJASKAN PEMAKANAN SIHAT

MITOS

Organik lebih berkhasiat.

v 6 myth 1

FAKTA

Satu-satunya perbezaan ialah produk organik mempunyai sisa racun perosak yang lebih rendah - sayur dan buah yang ditanam secara organik mahupun secara tradisional mempunyai kandungan nutrien yang sama tinggi10.

v 6 fact 1

MITOS

Sayur lebih baik dimakan mentah
daripada dimasak.

v 6 myth 2

FAKTA

Sebenarnya anda perlu makan lebih banyak sayur tidak mengira cara penyediaannya, tetapi jangan masak terlalu lama kerana ini akan mengurangkan kandungan vitamin dan mineral11.

v 6 fact 2

MITOS

Lebih cerah warnanya, lebih sihat.

v 6 myth 3

FAKTA

Tiada warna khusus yang lebih berkhasiat daripada yang lain - warna sayur dan buah berlainan mengandungi vitamin, mineral dan fitonutrien pada tahap yang berbeza tetapi semua baik untuk kesihatan12.

Jenis antioksidan dalam sayur dan buah berwarna adalah berbeza12.

v bm 6 fact 3

MITOS

Makan terlalu banyak buah
boleh menyebabkan diabetes.

v 6 myth 4

FAKTA

Pengambilan buah tidak semestinya meningkatkan risiko pradiabetes selagi bukan buah terproses atau diambil dalam jumlah berlebihan. Sebaliknya, pengambilan gula yang tinggi, karbohidrat tertapis dan lemak tepu dikaitkan dengan peningkatan risiko pradiabetes13.

v 6 fact 4

MITOS

Oleh kerana buah dan sayur mengandungi kalori rendah, anda boleh mengambil seberapa banyak yang anda suka.

v 6 myth 5

FAKTA

Buah mengandungi gula buah (fruktosa) dan jumlah kalori yang sederhana. Walaupun ada buah yang rendah dalam kalori, ia patut diambil secara ala kadar kerana pengambilan berlebihan boleh menaikkan berat badan dan paras gula darah14.

v 6 fact 5

The information contained herein develop in collaboration with UPM.

logo upm hd

Panel of Advisors

Department of Dietetics

Faculty of Medicine and Health Sciences

Universiti Putra Malaysia

References:

1. Kathy Hoy. 2007. The Role of Fruits and Vegetables in Diabetes. The Scientific Newsletter, April 2007, 2. https://www.aprifel.com/wp-content/uploads/2020/04/global-fl-newsletter-101.pdf.

2. IPH. 2-14. The National Health and Morbidity Survey 2014: Malaysian Adult Nutrition Survey (MANS) Vol II Survey Findings. Institute for Public Health, Ministry of Health Malaysia, Kuala Lumpur.

3. NCCFN. 2021. Malaysian Dietary Guidelines 2020. National Coordinating Committee on Food and Nutrition, Ministry of Health.

4. Wang, P. Y., Fang, J. C., Gao, Z. H., Zhang, C., & Xie, S. Y. 2016. Higher Intake of Fruits, Vegetables or Their Fiber Reduces the Risk of Type 2 Diabetes: A Meta-analysis. Journal of Diabetes Investigation, 7(1), 56-69. https://doi.org/10.1111/jdi.12376.

5. Paula Chinchilla. 2023. Those bothersome blood sugar spikes after meals... Know Diabetes. https://www.knowdiabetes.org.uk/blog/those-bothersome-blood-sugar-spikes-after-meals/y

6. Gary Scheiner. 2019.Strike the Spike: Controlling Blood Sugars After Eating. Taking Control of Your Diabetes, October 15. https://tcoyd.org/2019/10/strike-the-spike-controlling-blood-sugars-after-eating/

7. Ullah Asmat, Khan Abad and Khan Ismail. 2016. Diabetes mellitus and oxidative stress-A concise review. Saudi Pharmaceutical Journal. 24(5): 547-553..

8. Jamie Eske. 2019. How Does Oxidative Stress Affect The Body? Medical News Today, April 3. https://www.medicalnewstoday.com/articles
/324863#effects.

9. India J. Ornelas, Katie Osterbauer, Lisa Woo, et al. 2018. Gardening for Health: Patterns of Gardening and Fruit and Vegetable Consumption among Navajo. J Community Health 43(6): 1053-1060. doi:10.1007/s10900-018-0521-1.

10. Crinnion W.J. 2010. Organic foods contain higher levels of certain nutrients, lower levels of pesticides, and may provide health benefits for the consumer. Altern Med Rev. 15(1): 4-12

11. Palermo et al. 2014. The effect of cooking on the phytochemical content of vegetables. J Sci Food Agric. 94(6): 1057-70.

12. Comert et al. 2019. Relationship between color and antioxidant capacity of fruits and vegetables. Curr Res Food Sci. 2:1-10.

13. Park H.A. 2021. Fruit intake to prevent and control hypertension and diabetes. Korean J Fam Med. 42(1): 9-16.

14. Grembecka M. 2015.Natural sweeteners in a human diet. Rocz Panstw Zakl Hig. 66(3): 195-202.

Approval Code: MY-NOND-00133

*Apabila membaca Laman Web ini, ingatlah bahawa maklumat yang terkandung di dalam ini adalah untuk tujuan rujukan umum sahaja. Kandungannya tidak harus untuk digunakan sebagai pengganti nasihat pakar penjagaan kesihatan profesional. Anda hendaklah merujuk pakar penjagaan kesihatan profesional untuk maklumat atau perbincangan lanjut tentang sebarang masalah atau perkara tertentu yang terkandung dalam maklumat yang disediakan di sini sebelum mengambil sebarang tindakan.