BAHAYA
GULA TERSEMBUNYI

ADAKAH TERDAPAT PERKARA SEPERTI
'GULA BAIK' DAN 'GULA JAHAT '?

Gula wujud secara semulajadi dalam sesetengah makanan seperti buah buahan sebagai fruktosa dan susu sebagai laktosa. Diet rakyat Malaysia kebiasaannya termasuk gula tambahan atau pemanis pada makanan dan minuman. Selain itu, gula tersembunyi turut digunakan dengan nama berbeza pada label makanan.

TANPA SEDAR, ANDA MUNGKIN TELAH
MENGAMBIL GULA SECARA BERLEBIHAN

SEPERTI YANG ANDA LIHAT...

hs bm 2 1 hs bm 2 2

PENGAMBILAN GULA HARIAN LEBIH TINGGI
DALAM KALANGAN LELAKI DAN KAWASAN
LUAR BANDAR4

hs bm 2 3 desktop hs bm 2 3 mobile

BAGAIMANA KITA SAMPAI KE TAHAP INI?

table image hs 3 2 qsn marks hs 3 2 qsn marks

Kebanyakan pengambilan gula kita datang daripada minuman yang dibancuh sendiri, berbanding minuman sedia diminum, dan pra campuran yang dibeli di kedai.

hs 3 3 inactive button left alt hs 3 3 active button right alt hs 3 3 active button left alt hs 3 3 inactive button right alt

4 sudu teh gula atau 3 sudu teh susu pekat manis – itulah jumlah gula yang sesetengah daripada kita makan sehari daripada minuman manis seperti teh, kopi, susu, minuman berperisa dan kuih muih4

MARI KITA KIRA

hs 3 4 spoons

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan pengambilan gula sepatutnya tidak boleh melebihi 10 sudu teh gula tambahan dan gula tersembunyi sehari

hs 3 5 spoons

Purata individu dewasa di Malaysia mengambil sejumlah 7 sudu teh gula tambahan sehari daripada minuman sahaja

hs 3 6 fruits

Mengambil kiraan gula tersembunyi yang kita ambil dalam makanan dan minuman yang diproses sepanjang hari, pengambilan gula harian kita jauh melebihi had yang disyorkan

APAKAH MAKANAN YANG MENGANDUNGI
GULA TERSEMBUNYI?4

Soft drinks

Minuman ringan dan
air berperisa

Juices and smoothies

Jus dan smoothie

hs 4 sub 3

Teh dan kopi

hs 4 sub 4

Minuman beralkohol

hs 4 sub 5

Gula-gula

hs 4 sub 6

Manisan tenusu dan
produk susu

hs 4 sub 7

Sup dan sos

hs 4 sub 8

Makanan sarapan
terproses

hs 4 sub 9

Roti

hs 4 sub 10

Mi

hs 4 sub 11

Sayuran dalam tin

hs 4 sub 12

Sos salad

Gula tersembunyi adalah ramuan dalam produk makanan dan minuman yang disamarkan dibawah
nama yang tiada perkataan 'gula'

GULA (SUKROSA) MEMPUNYAI
BEBERAPA FUNGSI  DALAM MAKANAN BAGI MENAMBAH RASA, RUPA, TEKSTUR DAN JANGKA HAYATNYA

Jika gula dikeluarkan daripada produk makanan, pengeluar makanan mungkin perlu bergantung
kepada bahan tambahan ataupun bahan lain yang kurang semulajadi 9

Perhatikan label makanan untuk mengukur jumlah gula dalam produk

hs bm 5 heading hs bm 5 heading mobile

Pengambilan gula yang berlebihan akan mengakibatkan pelbagai masalah pemakanan dan kesihatan

MENGURANGKAN KADAR GULA SEBENARNYA
LEBIH MUDAH DARI APA YANG ANDA FIKIRKAN

hs 6 sub 1

Kurangkan jumlah gula yang biasa anda tambah semasa penyediaan makanan dan minuman dengan perlahan- lahan seperti kopi, teh, penkek, pastri dan kek

hs 6 sub 2

Elakkan barangan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi di dalam rumah

hs 6 sub 3

Baca label makanan dan senarai ramuan untuk memilih makanan yang lebih sihat antara produk yang serupa

Klik untuk mengetahui cara membaca label makanan

hs 6 sub 4

Pilih produk makanan dan minuman yang mempamerkan Logo Pilihan Lebih Sihat (HCL)

Klik untuk mengetahui lebih lanjut tentang HCL

hs 6 sub 5

Kongsi minuman manis atau pencuci mulut anda dengan orang lain, atau pilih hidangan yang mempunyayi lebih kecil bagi mengurangkan pengambilan gula

hs 6 sub 6

Asingkan gula pada pencuci mulut yang boleh dilihat, seperti salutan gula pada kuih, atau pilih pencuci mulut yang tidak bersalut gula seperti donat biasa tanpa topping

KETAHUILAH KANDUNGAN GULA
DALAM MAKANAN POPULAR MALAYSIA

Peka terhadap kandungan gula yang anda makan merupakan langkah penting dalam diet yang
sihat, terutamanya apabila anda didiagnosis dengan pradiabetes

MAKANAN

hs 7 down arrow hs 7 up arrow
hs 7 f sub 1 1

KUIH KOCI

1 biji (40-50 gram)

hs bm 7 f sub 1 2
hs 7 f sub 2

KUIH KERIA

1 biji (55-65 gram)

hs bm 7 f sub 1 2
hs 7 f sub 3

SERI MUKA

1 potong (110-120 gram)

hs bm 7 f sub 1 2
hs 7 f sub 4 1

DONAT

1 potong (45-55 grams)

hs bm 7 f sub 4 2
hs 7 f sub 5 1

KUIH LAPIS

1 potong (120-140 gram)

hs bm 7 f sub 5 2
hs 7 f sub 6

LEPAT PISANG

1 bungkus (65-75 gram)

hs bm 7 f sub 1 2
hs 7 f sub 7 1

BINGKA UBI KAYU

1 potong (70-90 gram)

hs bm 7 f sub 7 2
hs 7 f sub 8

CEKODOK PISANG

1 biji (100 gram)

hs bm 7 f sub 7 2
hs 7 f sub 9

KUIH APAM BALIK

1 potong (100 gram)

hs bm 7 f sub 9.12 2 d sub 4 2 alt
hs 7 f sub 10.11 1

PAU KAYA

1 biji (100 gram)

hs bm 7 f sub 10 2 alt
hs 7 f sub 10.11 1

PAU KACANG MERAH

1 biji (100 gram)

hs bm 7 f sub 11 2 alt
hs 7 f sub 12 1

KUIH BAKAR

1 potong

hs bm 7 f sub 9.12 2 d sub 4 2 alt

MINUMAN

hs 7 down arrow hs 7 up arrow
hs 7 d sub 1 1

AIR SOYA

1 hidangan (300 ml)

hs bm 7 d sub 1 2
hs 7 d sub 2

TEH

1 hidangan (240 ml)

hs bm 7 d sub 1 2
hs bm 7 d add

MINUMAN TEH
CHRYSANTHEMUM

1 hidangan (300 ml)

hs bm 7 d sub 3 2
hs 7 d sub 4 1

MINUMAN ISOTONIK

1 hidangan

hs bm 7 f sub 9.12 2 d sub 4 2 alt
hs 7 d sub 3

MINUMAN CINCAU

1 hidangan (300 ml)

hs bm 7 d sub 1 2
hs 7 d sub 6 1

MINUMAN TENAGA

1 hidangan

hs bm 7 d sub 6 2
hs 7 d sub 5 1

MINUMAN BERKABONAT

1 hidangan

hs bm 7 d sub 7 2
hs 7 d sub 8

SUSU RENDAH LEMAK

1 hidangan

hs bm 7 d sub 8 2
hs 7 d sub 7 1

SUSU PENUH KRIM

1 hidangan

hs bm 7 d sub 8 2
hs 7 d sub 10 1

MINUMAN KOKO
PRA-CAMPURAN

1 hidangan

hs bm 7 d sub 10 2
hs 7 d sub 9 1

KOPI PRA-CAMPURAN

1 hidangan

hs bm 7 d sub 11 2
hs 7 d sub 11 1

TEH SUSU BOBA

1 hidangan

hs bm 7 d sub 12 2

BENARKAH SEMUA GULA TIDAK BAIK?

I

INILAH 5 MITOS TENTANG KAWALAN GULA
YANG ANDA PERLU BERHENTI PERCAYA

hs bm 8 myth 1 hs bm 8 fact 1 hs bm 8 myth 2 hs bm 8 fact 2 hs bm 8 myth 3 hs bm 8 fact 3 1 hs bm 8 myth 4 hs bm 8 fact 4 hs bm 8 myth 5 hs bm 8 fact 5

The information contained herein develop in collaboration with UPM.

logo upm hd

Panel of Advisors

Department of Dietetics

Faculty of Medicine and Health Sciences

Universiti Putra Malaysia

References:

1. Amarra MSV, Khor G & Chan P (2016). Intake of added sugar in Malaysia: A review. Asia Pac J Clin Nutr 25(2): 227-240

2. IPH (2014). The National Health and Morbidity Survey 2014: Malaysian Adult Nutrition Survey (MANS). Vol II: Survey Findings. Institute for Public Health, Ministry of Health Malaysia, Kuala Lumpur

3. IPH (2020). National Health and Morbidity Survey (NHMS) 2019: Non-Communicable Diseases, Healthcare Demand, and Health Literacy Key Findings. Institute for Public Health, National Institutes of Health, Ministry of Health Malaysia, Selangor

4. NCCFN. 2021. Malaysian Dietary Guidelines 202. National Coordinating Committee on Food and Nutrition, Ministry of Health.

5. Qin, P., Li, Q., Zhao, Y. et al. Sugar and artificially sweetened beverages and risk of obesity, type 2 diabetes mellitus, hypertension, and all-cause mortality: a dose-response meta- analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol 35, 655- 671 (2020). https://doi.org/10.1007/s10654-020-00655-y

6. Stanhope KL, Schwarz JM & Havel PJ (2013). Adverse metabolic effects of dietary fructose: results from the recent epidemiological, clinical, and mechanistic studies. Curr Opin Lipidol 24(3):198-206.

7. Stern, D.; Middaugh, N.; Rice, M.S.; Laden, F.; Lopez-Ridaura, R.; Rosner, B.; Willett, W.; Lajous, M. Changes in Sugar- Sweetened Soda Consumption, Weight, and Waist Circumference: 2-Year Cohort of Mexican Women. Am. J. Public Health 2017, 107, 1801-1808.

8. U.S. Food & Drug Administration (2020). Added Sugars: Now Listed on the Nutrition Facts Label. https://www.fda.gov/media/ 135299/download.

9. https://nutrition.moh.gov.my/wp-content/uploads/2018/05Bahagian_Pemakanan_
Putrajaya_Round_Brochure2.jpg
https://www.facebook.com/bahagianpemakanan
/photos/a.488576191169025
/4201982963161644/

Approval Code: MY-NOND-00133

*Apabila membaca Laman Web ini, ingatlah bahawa maklumat yang terkandung di dalam ini adalah untuk tujuan rujukan umum sahaja. Kandungannya tidak harus untuk digunakan sebagai pengganti nasihat pakar penjagaan kesihatan profesional. Anda hendaklah merujuk pakar penjagaan kesihatan profesional untuk maklumat atau perbincangan lanjut tentang sebarang masalah atau perkara tertentu yang terkandung dalam maklumat yang disediakan di sini sebelum mengambil sebarang tindakan.