BAHAYA
GULA TERSEMBUNYI
ADAKAH TERDAPAT PERKARA SEPERTI
'GULA BAIK' DAN
'GULA
JAHAT '?
Gula wujud secara semulajadi dalam sesetengah makanan seperti buah buahan sebagai fruktosa dan susu sebagai laktosa. Diet rakyat Malaysia kebiasaannya termasuk gula tambahan atau pemanis pada makanan dan minuman. Selain itu, gula tersembunyi turut digunakan dengan nama berbeza pada label makanan.
TANPA SEDAR, ANDA MUNGKIN TELAH
MENGAMBIL GULA SECARA BERLEBIHAN
SEPERTI YANG ANDA LIHAT...
PENGAMBILAN GULA HARIAN LEBIH TINGGI
DALAM KALANGAN LELAKI DAN
KAWASAN
LUAR BANDAR4
BAGAIMANA KITA SAMPAI KE TAHAP INI?
Kebanyakan pengambilan gula kita datang daripada minuman yang dibancuh sendiri, berbanding minuman sedia diminum, dan pra campuran yang dibeli di kedai.
4 sudu teh gula atau 3 sudu teh susu pekat manis – itulah jumlah gula yang sesetengah daripada kita makan sehari daripada minuman manis seperti teh, kopi, susu, minuman berperisa dan kuih muih4
MARI KITA KIRA
Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan pengambilan gula sepatutnya tidak boleh melebihi 10 sudu teh gula tambahan dan gula tersembunyi sehari
Purata individu dewasa di Malaysia mengambil sejumlah 7 sudu teh gula tambahan sehari daripada minuman sahaja
Mengambil kiraan gula tersembunyi yang kita ambil dalam makanan dan minuman yang diproses sepanjang hari, pengambilan gula harian kita jauh melebihi had yang disyorkan
APAKAH MAKANAN YANG MENGANDUNGI
GULA TERSEMBUNYI?4
Minuman ringan dan
air berperisa
Jus dan smoothie
Teh dan kopi
Minuman beralkohol
Gula-gula
Manisan tenusu dan
produk susu
Sup dan sos
Makanan sarapan
terproses
Roti
Mi
Sayuran dalam tin
Sos salad
Gula tersembunyi adalah ramuan dalam produk makanan dan
minuman yang disamarkan dibawah
nama yang tiada perkataan 'gula'
GULA (SUKROSA) MEMPUNYAI
BEBERAPA FUNGSI
DALAM MAKANAN BAGI MENAMBAH RASA, RUPA, TEKSTUR DAN
JANGKA HAYATNYA
Jika gula dikeluarkan daripada produk makanan, pengeluar
makanan mungkin perlu bergantung
kepada bahan tambahan ataupun bahan
lain yang kurang semulajadi 9
Perhatikan label makanan untuk mengukur jumlah gula dalam produk
Pengambilan gula yang berlebihan akan mengakibatkan pelbagai masalah pemakanan dan kesihatan
MENGURANGKAN KADAR GULA SEBENARNYA
LEBIH MUDAH
DARI APA YANG ANDA FIKIRKAN
Kurangkan jumlah gula yang biasa anda tambah semasa penyediaan makanan dan minuman dengan perlahan- lahan seperti kopi, teh, penkek, pastri dan kek
Elakkan barangan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi di dalam rumah
Baca label makanan dan senarai ramuan untuk memilih makanan yang lebih sihat antara produk yang serupa
Klik untuk mengetahui cara membaca label makanan
Pilih produk makanan dan minuman yang mempamerkan Logo Pilihan Lebih Sihat (HCL)
Klik untuk mengetahui lebih lanjut tentang HCL
Kongsi minuman manis atau pencuci mulut anda dengan orang lain, atau pilih hidangan yang mempunyayi lebih kecil bagi mengurangkan pengambilan gula
Asingkan gula pada pencuci mulut yang boleh dilihat, seperti salutan gula pada kuih, atau pilih pencuci mulut yang tidak bersalut gula seperti donat biasa tanpa topping
KETAHUILAH KANDUNGAN GULA
DALAM MAKANAN POPULAR MALAYSIA
Peka terhadap kandungan gula yang anda makan merupakan langkah
penting dalam diet yang
sihat, terutamanya apabila anda didiagnosis dengan
pradiabetes
MAKANAN
KUIH KOCI
1 biji (40-50 gram)
KUIH KERIA
1 biji (55-65 gram)
SERI MUKA
1 potong (110-120 gram)
DONAT
1 potong (45-55 grams)
KUIH LAPIS
1 potong (120-140 gram)
LEPAT PISANG
1 bungkus (65-75 gram)
BINGKA UBI KAYU
1 potong (70-90 gram)
CEKODOK PISANG
1 biji (100 gram)
KUIH APAM BALIK
1 potong (100 gram)
PAU KAYA
1 biji (100 gram)
PAU KACANG MERAH
1 biji (100 gram)
KUIH BAKAR
1 potong
MINUMAN
AIR SOYA
1 hidangan (300 ml)
TEH
1 hidangan (240 ml)
MINUMAN TEH
CHRYSANTHEMUM
1 hidangan (300 ml)
MINUMAN ISOTONIK
1 hidangan
MINUMAN CINCAU
1 hidangan (300 ml)
MINUMAN TENAGA
1 hidangan
MINUMAN BERKABONAT
1 hidangan
SUSU RENDAH LEMAK
1 hidangan
SUSU PENUH KRIM
1 hidangan
MINUMAN KOKO
PRA-CAMPURAN
1 hidangan
KOPI PRA-CAMPURAN
1 hidangan
TEH SUSU BOBA
1 hidangan
BENARKAH SEMUA GULA TIDAK BAIK?
I
INILAH 5 MITOS TENTANG KAWALAN GULA
YANG ANDA PERLU BERHENTI PERCAYA
The information contained herein develop in collaboration with UPM.
Panel of Advisors
Department of Dietetics
Faculty of Medicine and Health Sciences
Universiti Putra Malaysia
References:
1. Amarra MSV, Khor G & Chan P (2016). Intake of added sugar in Malaysia: A review. Asia Pac J Clin Nutr 25(2): 227-240
2. IPH (2014). The National Health and Morbidity Survey 2014: Malaysian Adult Nutrition Survey (MANS). Vol II: Survey Findings. Institute for Public Health, Ministry of Health Malaysia, Kuala Lumpur
3. IPH (2020). National Health and Morbidity Survey (NHMS) 2019: Non-Communicable Diseases, Healthcare Demand, and Health Literacy Key Findings. Institute for Public Health, National Institutes of Health, Ministry of Health Malaysia, Selangor
4. NCCFN. 2021. Malaysian Dietary Guidelines 202. National Coordinating Committee on Food and Nutrition, Ministry of Health.
5. Qin, P., Li, Q., Zhao, Y. et al. Sugar and artificially sweetened beverages and risk of obesity, type 2 diabetes mellitus, hypertension, and all-cause mortality: a dose-response meta- analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol 35, 655- 671 (2020). https://doi.org/10.1007/s10654-020-00655-y
6. Stanhope KL, Schwarz JM & Havel PJ (2013). Adverse metabolic effects of dietary fructose: results from the recent epidemiological, clinical, and mechanistic studies. Curr Opin Lipidol 24(3):198-206.
7. Stern, D.; Middaugh, N.; Rice, M.S.; Laden, F.; Lopez-Ridaura, R.; Rosner, B.; Willett, W.; Lajous, M. Changes in Sugar- Sweetened Soda Consumption, Weight, and Waist Circumference: 2-Year Cohort of Mexican Women. Am. J. Public Health 2017, 107, 1801-1808.
8. U.S. Food & Drug Administration (2020). Added Sugars: Now Listed on the Nutrition Facts Label. https://www.fda.gov/media/ 135299/download.
9. https://nutrition.moh.gov.my/wp-content/uploads/2018/05Bahagian_Pemakanan_
Putrajaya_Round_Brochure2.jpg
https://www.facebook.com/bahagianpemakanan
/photos/a.488576191169025
/4201982963161644/
Approval Code: MY-NOND-00133